U-Værdi

U-værdien for Solatube i lavenergi huse, passivhuse m.m.

Mere lys betyder oftest mere varme, men ikke med Solatube® dagslyssystmer. Solatubes systemer har et fantastisk forhold mellem U-værdien, lys og varme. Solatube har en lavt U-værdi som udmærker sig i forhold til lavenergi huse. Solatube 160DS og 290DS giver meget lys og anbefales til villaer og parcelhuse. Foruden den lave U-Værdi, så har Solatube en unik kuppel som giver dobbelt så meget dagslys over hele dagen i forhold til et tagvindue i samme størrelse.

Grontmij Technical Management (Amersfoort, NL), har udført en U-værdi test for Solatube Dagslyssystem. Grontmij anses for at være et af de førende teknikkonsulent virksomheder i Europa.

Testresultat

Solatube dagslyssystem er testet som en komplet enhed. Mange gange tester man kun dele, men for Solatube gælder testen for hele dagslyssystemet.

Energieffekt

Type/Model Diameter U-Værdi
Solatube 160 DS ECO Ø 25 cm 0,5 W/m²K
Solatube 290 DS ECO Ø 35 cm 0,7 W/m²K

Lige meget lys med kun halv så stor overflader som ved et vinduer

Når dagslyset hentes oppefra, giver det 3-4 gange så meget dagslys og ovenikøbet hele dagen, sammenliget med et vertikalt placeret vindue i samme størrelse. Lyset fra Solatube fordeles mere jævnt i lokalet og blænder ikke sammenlignet med lys fra et vindue.

Foruden at man får mere lys ind når dagslyset hentes oppefra, så har Solatube en patenteret kuppel med ”Raybender” riller, Fresnel linse. Rillerne styrer dagslyset ind i det højreflekterende rør, uanset hvor på himlen solen står. Raybender kuppelen leder dobbelt så meget lys ind, set over hele dagen, i forhold til et vindue i samme størrelse med en glat/plan overflade. Det samme gør sig gældende for en kuppel med glat/plan overflade, hvor det meste af dagslyset ville passere gennem kuplen. Dette betyder at man kan halverer den beregnede vinduesoverflade og alligevel få den samme mængde lys ind.

Tech_Raybender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Højre kolonne, EDCS viser overfladen, der ville være nødvendig for at bringe lige så meget lys ind med en flad overflade som med SolaTubes Raybender kuppel, hvis overflade er vist i venstre kolonne.

Type/Model Kuppelmodel EDCS* Solatube® kuppel
Solatube 160 DS
⌀ 25 cm = 490,9 cm2
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
160 in²
1.032 cm²
Solatube 290 DS
⌀ 35 cm = 962,1 cm2
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
290 in²
1.821 cm²
Solatube 750 DS
⌀ 53 cm =2206,2 cm2
Raybender® 3000 750 in²
4.839 cm²

* Effective Daylight Capturing Surface

 

Klik her for at se film på hvordan Solatube fungerer.

Klik her for at komme til referencer.