Referencer

Får vi det bedre med dagslys?

Både mennesker og planter har brug for sollys for at trives. Der er foretaget mange undersøgelser som påviser de positive virkninger dagslyset giver. Alle ved at når det bliver forår og solen skinner, bliver vi mere energiske og humøret stiger. Mange huse er bygget eller bygges, med almindelige vinduer i facaderne som ikke lukker nok dagslys ind til alle rum.

Solatube er et dagslyssystem, som indfanger dagslyset med den patenteret kuppel – monteres på taget for maksimal miljø- og energieffektivitet. Sollyset overføres gennem et højt reflekterende rør (99,7% reflektion). Derefter rammer lyset en prisme, som spreder det naturlige dagslys ud i rummet.

Solatube, også kaldet en lystunnel, fås i tre forskellige diameter 250 mm (160DS), 350 mm (290DS) og 530 mm (750DS).

Jøni Foodline A/S

Jøni Foodline A/S er en dansk produktionsvirksomhed, der siden 1973 har beskæftiget sig med fremstilling af storkøkkenudstyr.
Jøni Foodline A/S har installeret 85 stk. Solatube type M74DS og 8 stk. Solatube type 750DS i sine bygninger.

Jøni Foodline A:S - Solatube Tak

Jøni Foodline A:S - Solatube Rum  Jøni Foodline A:S Solatube, lager 2

Jøni Foodline A:S Solatube, lager

Jøni Foodline A:S Solatube, lager 3

Lars Jørgensen
General Manager
Jøni Foodline A/S

-Hvad synes i om Solatube® dagslyssystem?
De giver et helt fantastisk lys og det bliver meget mere behageligt at være inde i et rum når man har denne form for dagslys.
De giver en rigtigt god fordeling af lyset i rummet pga. prismen.

-Hvilke fordele ser du med Solatube® dagslyssystem?
De giver bedre komfort i rummet da det er dagslys, de sparer på det elektriske lys, de lukker ikke ret meget varme ind i bygningen om sommeren og holder godt på varmen om vinteren.

-Hvor kan du anbefale at installere Solatube® dagslyssystem?
Vi har Solatube i små og store rum og synes at vi får den bedste effekt med store Solatube, store rum og højt til loftet.

 

Fertin Pharma A/S

Fertin Pharma A/S er en af verdens største leverandør af nikotintyggegummi. Fertin Pharma’s produkter hjælper rygere over hele verden i deres forsøg med at stoppe med rygning.

Fertin Pharma A/S har installeret 25 stk. Solatube type 750DS i sine bygninger.
Af produktionsmæssige hensyn, kan vi ikke fremvise billeder fra de rum hvor dagslyset kommer ind gennem Solatube enhederne.

Fertin Solatube vinden 2

 

Fertin Solatube vinden 3

Fertin Solatube gången

Erik Hegård Nielsen, rådgiver for Fertin Pharma A/S fra Søren Jensen A/S.

Hvad syntes du om Solatube Dagslyssystem?

Det er et godt system! Det er enkelt at få dagslys ned gennem flere etager og enkelt at få igennem taget. Vi anvender disse for at vore ansatte skal kunne få dagslys in og også for at kunne fornemme når det er mørkt uden for.

Da der ikke forefindes vinduer rundt om bygningens sider og da rummene er midt i bygningen, er det Solatube systemet en enkel måde at få dagslys ind.

Romalt Friskole, Randers

Vi vil være en skole, hvor vi udviser omsorg for hinanden og hvor vi arbejder for at skabe gode og trygge relationer. Vi mener, tryghed, omsorg og tillid er et grundlæggende omdrejningspunkt for al trivsel, udvikling og læring.
Vi vil være en skole med glade børn, glade voksne og glade forældre.

Romalt Friskole har installeret 22 styk Solatube type 290DS og 13 styk Solatube type 160DS. Disse er installeret i 2 forskellige bygninger.

Solatube i klasseværelse Solatube på lærergang
Maria, Skoleleder Romalt Friskole.

Hvad syntes i om Solatube Dagslyssystem?
Vi er meget glade for dem! Solatube enhederne giver et godt lys. Vi har placeret dem længst inde i klasseværelserne og i vore korridorer.
Fordelen er at de giver meget dagslys og samtidig sparer vi på energien, da vi ikke behøver at have det almindelige lys tændt.

Göthriks skole, Varberg i Sverige

I denne skole blev der installeret 5 stk. Solatube 750DS og 10 stk. 290DS med indbygget Daylight-LED og dagslys/bevægelses sensor. Indvielsen foregik i september 2014.

Bild1

2

36
7
5

 

Ankarskolen, Varberg i Sverige

I denne skole blev der installeret 15 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED system. Længderne på rørerne er mellem 9-14 meter for hver enhed, inklusive 90 graders bøjninger. Indvielsen foregik i februar 2015.

Solatube Entré Ankarskolan 1
Solatube bilder trappa Ankarskolan 2
IMG_3

Solatube rördragning Ankarskolan 5

Solatube takbild Ankarskolan 4

 

 

Gasellen Indkvartering, Varberg i Sverige

På Gasellens indkvartering blev der installeret 19 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED system og dagslys/bevægelses sensor. Færdigt i november 2014.

Solatube, Gasellen Varbergs Kommun

Solatube takbild Gasellen, Varbergs Kommun

 

Solatube, Lång korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Lång Korridor klar, Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Fläktrum 1 Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, fläktrum klart Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, korridor Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Installationsbilder Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, LED-hybrid Gasellen Varbergs Kommun.

 

 

Skællinge Skolen, Varberg i Sverige

Bild5 Bild6

 

 

 

For at få dagslys ind i hele klasseværelset, blev der installeret 2 stk. Solatube 750DS bagerst i klasseværelset i 2013. Solatubes blev installeret i to klasseværelser, imens der ingen installation blev foretaget i det tredje klasseværelse. En effekt måler blev installeret for at måle forbruget i de tre klasseværelser.

Sal 1: Eksisterende installation 14 stk. Armaturer 2 x 36 W
Sal 2: Moderne ”Skolepakke” Proton Lightning AB, installeret med 2 stk. 49 W, 9 stk. 2 x 49 W og 2 stk. Solatube 750DS.
Sal 3: LED-belysning 10 x 40 W installeret med lyssensor samt 2 stk. Solatube 750DS.

Forbrug:
Sal 1, Total: 273 kWh / Jan. 100 kWh, Feb. 76 kWh, Marts. 97 kWh.
Sal 2, Total: 128 kWh / Jan. 63 kWh, Feb. 36 kWh, Marts. 29 kWh.
Sal 3, Total: 69 kWh / Jan. 33 kWh, Feb. 20 kWh, Marts. 16 kWh.

Älvängens Kulturhus / Idrottshall Ale Kommun

solatube-sporthall

Älvängens Idrottshall renoverades – taket lades om, väggarna målades, nytt golv lades in m.m.

Idrottshallen har två stora fönster längs ena långsidan, men dom är oftast fördragna, eftersom bländningen blir för stor.
Ale kommun, som sedan tidigare har erfarenhet av Solatube dagsljussystem genom installationer i förskolor och i en skola, valde att installera Solatube M74 i idrottshallen!

ABL Byggkonsult AB
Lennart Andreasson
Lennart Andreasson
Projektledare för Älvängens Idrottshall

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?

När det är ljust ute kan man spela handboll i hallen utan att behöva tända den vanliga belysningen. Solatuben ger ett välkomnande intryck, man blir glad. Dagsljuset gör jätte stor skillnad!
Älvängens Idrottshall var mycket mörk. Det var mörkt på gavlarna, kolsvart och tråkigt mitt på dagen även när det var dagsljus ute. Det finns två stora fönster som oftast är fördragna, eftersom dom bländar.

Jag behövde göra något som var radikalt och Ale kommun kom med idén att vi kunde använda Solatube, så vi bestämde oss för att göra det!

Säkerhet
I oktober 2016 lanseras en ny ljusprisma för Solatube M74. Ljusprisman är gjord i slagtålig polykarbonat, vilket gör prisman ännu säkrare att stå emot t.ex. bollar som kan skjutas upp mot taket / prismorna. Säkerhetsgaller finns som tillval för att installeras i tuberna, längs upp mot yttertaket.

Bländning/dagsljusreglering
Om man är orolig för att Solatuberna skulle blända när det är som mest dagsljus ute, trots att ljusprismorna effektivt sprider ut dagsljuset, så går det att montera / eftermontera in en dagsljusdimmer i Solatuberna för att reglera dagsljuset, se mer om det på kortfilmen i länken nedan.

Utbyte av taklanterniner

solatube-utbyte-av-taklanternin_3solatube-utbyte-av-taklanternin_1

solatube-utbyte-av-taklanternin_2Mer solljus inne för mörka rumsolatube-utbyte-av-taklanternin_4

För att slippa läckage, värmen på sommaren, kallraset på vintern. Ljusprisman längst ner i rummet sprider ut dagsljuset i rummet, så man slipper bländning.

Man tar bort den gamla sargen, sätter en skiva minst 300 mm ner, isolerar, täcker igen med en skiva, pappar in och monterar huven, dubbel inpappning och med gummistos för säkrare tätning.

Klicka här för att se en referens med Falun Kommun där dom ersatte ljusgårdar med Solatube.

 

Solatube Dagslys system reference Lindome Bibliotek, Sverige

Lindome bibliotek havde problemer med op til 32 grader C varme under sommer perioden. De overvejde at få installeret et kølesystem som ville koste dyrt både i installations- og driftudgifter. Løsningen blev Solatube. Når det er varmest ude, slukkes den almindelige belysning via dagslyssensorer i lokalerne. Da Solatube nu forsyner biblioteket med dagslys, kan de trække persiennerne for og dermed holde varmen ude.
Solatube løste problemet med varme i 2013!

Solatube-Lindome-bibliotek-referens-3

Anette Ristorp – Afdelingschef

– Hvad synes i om jeres Solatube® dagslyssystem?
Vi have ikke regnet med den merværdi som installationen har givet os, dagslyset har forbedret hele indeklimaet, en magisk forandring af biblioteket. Med Solatube dagslys dannes et klarere synsintryk og reflektionen af farverne i lyset er helt fantastiske. Gæster og personale har nysgerriget og interesseret fulgt forandringerne i lokalerne, alle har udtrykt deres positive overraskelse over den store forskel dagslyset gør.

Vi holdt almindelig sommer åbent i den uge hvor installationen foregik, samarbejdet med Solatubes installatører har været rigtig godt og de har taget meget hensyn til vores løbende aktiviteter.

– Hvilke fordele ser du med Solatube® dagslyssystem?
Udgangspunktet for os har været, at få installeret de 33 stk. Solatube lyssystemer, for under sommeren at kunne slukke for de eksisterende lysstofrør og den generende varme de generede og udelukkende bruge dagslyset som Solatube genererer. Fordelene er reduceret indendørs temperatur, samtidig med at vi sparer både enerig og penge. Behovet for traditionel belysning tilpasses efter mængden af det daglys som lukkes ind via Solatube. Vi bliver ”miljøsmarte” og får et bedre arbejdsmiljø ved at udnytte det lys som allerede findes!

Alle som er interesseret, er meget velkommen til at komme og se Sveriges smukkeste dagslys oplyste bibliotek!

Castellums lager i Rosersberg, Stockholm

Catellum

Castellum installerade under våren 77 st Solatube M74DS (740 mm i diameter) i sitt nybyggda lager i Rosersberg. Det är 13 meter i takhöjd. På bilden ovan ser man Solatube installerat i det högra lagret.

Inga lampor är tända i taket, dagsljuset sprider sig jämt i hela lokalen från tak till golv, se filmen här.

Från installationen av Solatube i februari 2018 så behövde man inte ha på det artificiella ljuset under byggtiden och framåt. Lagret lystes tillräckligt mycket upp av bara dagsljuset från Solatube M74DS.

Pressmeddelande från Castellum 2018-06-05

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda våra hyresgäster denna nya teknik. Vår förhoppning är att detta bidrar till att skapa arbetsplatser där människor och verksamheter trivs och utvecklas säger Anders Hägglund, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum. Läs mer klicka här

Catellum
Thorbjörn Forsberg, Platschef för Fastec Sverige AB på Castellums lager i Rosersberg

Fastec Sverige AB är specialiserade på totalentreprenader inom segmenten affärsbyggnader, idrottshallar och industribyggnader.
Klicka här för att se film intervjun av Thorbjörn Forsberg från Castellums lager i Rosersberg.
Klicka här för att se film på hela lagret med Solatube

Solatube M74
Solatube finns i fyra olika storlekar 250, 350, 530 och 740 mm i diameter för alla olika slags byggnader.

Klicka här för att se en film om hur och var man kan använda Solatube M74

Porche Center Göteborg

Under hösten 2017 installerades Solatube 750DS i några av Porche Center Göteborgs kontor för att uppnå dagsljusfaktorn för Miljöbyggnad Silver. Castellum har uppfört Nya Porsche Center Göteborg på Aminogatan 24. Den nya anläggningen stod klar i december 2017.

 

Porsche Center
Rickard Magnusson, VD Porsche Center Göteborg (endast dagsljus från Solatube i rummet)

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?
Det fungerar jättebra, det känns naturligt!
Kontoren upplevs som en utomhusmiljö fast man är inomhus, dagsljuset ger en känsla av öppenhet.
Jag har fått väldigt många positiva kommentarer om dagsljuset i kontoren, det ger en god atmosfär att göra affärer i!
Solatube smälter in i rummen, är naturligt och det är inga tunga skrymmande installationer.

Jag rekommenderar Solatube!

Solatube Dagslys system reference Lundby Sygehus, Sverige (2012)

Solatube-Lundby-sjukhus-referens-3

Agneta Svensson – Afdelingschef

-Hvad synes i om Solatube® dagslys system?
Vi er meget tilredse. Selv når det er overskyet lukkes dagslyset ind. Vi værdsætter dagslyset meget, det ville have været utroligt mørkt eftersom her ikke er nogen vinduer.

-Hvilke fordele ser du med Solatube® dagslys system?
Dagslyset spredes godt ud i alle retninger. Om dagen på den lyse tid af året, står Solatube for vores generelle belysning på dialysen. Her ville have været kulsort uden dem. Farvegengivelsen gør at det opleves naturligt og det giver derfor et godt arbejdsmiljø.

-Hvor kan du anbefale at installere Solatube® dagslys system?
Har du et lokale hvor der ikke findes vinduer, så synes jeg at man virkelig at man kan anbefale Solatube.

ICEHOTEL installerede Solatube

ICEHOTEL er verdens første og største hotel bygget af sne og is, og ligger i Jukkasjärvi, en lille by langt oppe i det nordligste Sverige med ca. 1100 indbyggere og ca. 1000 hunde.

Her til stilheden og naturen, kommer hvert år ca. 50.000 besøgende fra alle verdenshjørner, for at se ICEHOTEL og opleve Nordlyset og alle de aktiviteter som tilbydes i Europas sidste vildmark, 200 km. Nord for Polarcirklen.

ICEHOTEL er på 5.500 kvadratmeter og konstrueret af 1.000 torneälvsis og 30.000 tons ”snis”, en blanding af sne og is, som tilsættes for at gøre konstruktionen stærkere.

Ca. 100 pesoner hjælper hvert år til, med at bygge ICEHOTEL, hvoraf ca. halvdelen er eksterne kunstnere som bidrager med deres design til forskellige dele af hotellet.

I sæsonen 2013/2014 blev Solatube 750DS installeret på ICEHOTEL.

Icehotel Icehotel2  

På det ene billed vises nedsætningen af Solatubeenheden under installationen og på det andet billed ser man Solatuben efter installation i suiten, med Frosty Flowers, som er designed af Shingo Saito og Natsuki Saito fra Japan. Foto af Lars Lindh.

Alf Kero – Site Manager på ICEHOTEL

– Hvad syntes i om Solatube® dagslyssystem?
Solatube enheden er mere effektiv end hvad man umiddelbart kunne forestille sig! Den fører godt med lys ind selv med svage lysforhold udenfor, og den opfanger også indirekte lys. Den giver rigtigt meget lys når solen skinner!

– Hvilke fordele ser du med Solatube® dagslyssystem?
Kuplen stikker et stykke op over taget og det gør at den holder sig fri for sne, eftersom den har sin specielle runder form. Det viser sig faktisk at sneen selv blæser væk, så vi behøver ikke rengøre den, som vi troede i begyndelsen.

Vi forestillede os at det var nødvendigt med en armering i taget/isen, men det viste sig ikke at være nødvendigt på grund af den meget lette konstruktion. En fordel er også at vi ikke behøver at trække el-kabler.

– Vil i bestille flere Solatube® dagslyssystem?
Vi har planlagt et nyt islager og der er den perfekt. Den tillfører jo ingen varme og det har ju en vældig stor betydning! Vi ska jo holde en temperatur på 5 minusgrader.

Solatube installation i legerum i Børnehaveklasse i Ale, Sverige (2011)

Filmen viser et lokale som ligger mit i en børnehaveklasse. Tidligere sad der to tag ovenlysvinduer med en karm på 1,8 m, dette gjorde at dagslyset aftog meget på vejen ned. To styk Solatube 750DS med dagslys dæmper blev installeret. Lyset kom fint ind i rummet og spredtes godt med Solatubernes lysprismer. På filmen lukkes spjældene og man ser tydeligt, hvor mørkt der bliver når der kun kommer lys fra de nærliggende rum. Spjældene åbnes igen for at få nyt dagslys ind. Filmen er optaget med et almindeligt mobilkamera.

Klik her for at komme til referencer på installationer i hjemmet.