Referencer
Får vi det bedre af dagslys?
Både mennesker og planter har brug for sollys for at trives. Der er foretaget mange undersøgelser om de positive effekter som dagslys har, og alle ved at i foråret, når solen begynder at være mere fremme, så bliver man normalt friskere og gladere.
Mange huse er bygget eller bliver bygget, på en sådan måde, at almindelige vinduer ikke altid er nok til at alle værelser kan få godt med dagslys ind.
Solatube er et dagslyssystem, der opfanger dagslys med en patenteret kuppel på taget, for maksimal miljø- og energieffektivitet. Sollyset overføres via det meget stærkt reflekterende rør (99,7% reflekterende). Lyset føres ned til en prisme, der spreder det naturlige dagslys ud i rummet. Solatube, som også kaldes en lystunnel, fås i tre forskellige størrelser 160DS (ø250 mm), 290DS (ø 530 mm) og en 750DS (ø 530 mm).
Ulf Peterson arbejder som efterforsker i ejendomsadministration. I 2001, installere han en Solatube 160DS i deres eget hjem.
– Hvad syntes du om Solatube®dagslyssystem?
Jeg synes, det er en fantastisk løsning til at bringe dagslys ind i mørke rum, hvor der ikke kan komme lys ind via et normalt vindue.
– Hvilke fordele ser du med Solatube®dagsljussystem?
At du ikke behøver at tænde lyset, hver gang du går ind i et rum og værelset synes også større. Også at der ikke har været nogen vedligeholdelse i 13 år.
Mest imponeret var jeg af installatøren fik taget tæt. Jeg havde forventet et problem der. Det var hurtigt og nemt, det tog ca. 4 timer. Ingen lækager fra installationen eller fra rørføringen, ingen kondens.
– Kommer du at bestille flere Solatube®dagsljussystem?
Ja, det har jeg faktisk gjort, men til Fabs AB, det kommunale ejendomsselskab i Alingsås
Jeg var projektleder for renoveringen af Fabs eget kontor på Smålandsgatan 1 i Alingsås i 2011. Fabs ønskede at få mere dagslys ind til ejendomsteknikerenes arbejdsrum, og de havde tænkt på at opsætte en lignende enhed fra et andet sted i huset. Repræsentanter fra Fabs referencegruppe kom og kiggede på Solatube installationen i mit eget hus. De syntes at det så rigtigt godt ud. Efter installationen af 4 stk. Solatube i deres arbejdsrum blev de meget overrasket. De havde ikke forventet at det ville være så effektivt.
– På hvilken måde vil du anbefale Solatube®dagsljussystem?
Kan man ikke få dagslys ind ved at opsætte et almindeligt vindue, så er Solatube et bedre alternativ en de traditionelle ovenlys installationer og så er de også mere omkostningseffektive.
Solatube er også en sikre installation i form af tæthed mod vand sammenlignet med traditionelle ovenlys Det er vigtigt.
Det giver en anden dimension, når dagslyset spredes ud i rummet.
UPPSAMLINGSZON
1 – Lysbrydende kuppel
Et patenteret Fresnel linse tvinger lyset ned i røret – lavt vinklet lys, der ellers ville have passeret gennem kuplen og derved tabt
2 – Lysreflekterende plade
Denne unikke reflektor som monteres i kuplen øger dramatisk mængden af lys, der når ind i lystunnelen. Med denne enhed tvinges lyset ned i lystunnelen ved lav vinklet sol.
Overføringszone
3 – højreflekterende lystunnel
Stærkt, super-reflekterende materiale der viderefører lyset, som kuplen ovenfor har opsamlet, og leverer dette til værelset nedenfor. Jo højere reflektans tunnelrørets materiale har, jo mere dagslys vil nå ind rummet.
Leveringszone
4 –indvendig prisme
Lysprismen er nødvendig for at fordele lyset jævnt i rummet nedenunder. Dobbelt laget i prismen øger isoleringsevnen og UV-filteret fjerner sol- falmning af tæpper, møbler, tapet osv.
Lars Åkesson, ejer af et rækkehus. I 2011 installerede Lars en Solatube 290DS lystunnel i sin gang på øverste etage, en plads han i mange år har oplevet som meget mørk.
– Hvad syntes du om installationen af dit Solatube®dagsljussystem?
Jeg er meget tilfreds! Det gav betydeligt mere lys end det, jeg havde forestillet mig, og nu er det endda en overskyet dag.
Placeringen over trappegangen er perfekt, det giver lys i alle tre etager. Den kaster også godt lys sideværts. Den bruger ingen strøm.
–Kan du anbefale andre at installere en Solatube®?
Det kan jeg bestemt!
Lars holder en dækplade for prismen på Solatube enheden for at man kan se, hvor mørk hans hall var før installation.
Daniel Augustin i sin 60’er villa i Lerum med Solatube 290DS.
Hvorfor en Lystunnel?
Vi ønskede at bringe lys ind til midten af huset, som er et etplanshus. Rummet mellem sove- og opholdsområdet manglede naturligt dagslys. En lystunnel er lettere at installere end et tagvindue og mere æstetisk tiltalende. En forsænket prisme påvirker ikke det indvendige som et skylight ville have gjort. Dertil kommer at det giver en hyggelig belysning om aftenen.
Hvordan foretog i installationen?
Et tagfirma foretog installationen på taget. Der gik en formiddag.
Fordele og ulemper??
Vi har fuldt dagslys hele dagen. Taget er sydvendt, men vi har stadig den samme mængde lys, når solen går over i vest, takket være kuplen på taget som opfanger dagslyste i 360 grader.
– Eftersom lyset reflekteres ned i røret tilføres der ingen varme. Hvis rummet bliver for lyst, kan du købe en lysdæmper, der regulerer mængden af lys. Men det problem har vi ikke. Vedligeholdelsen er også meget enkel. Det er nok, hvis vi aftørrer ydersiden for snavs, hvert tredje år. Den eneste ulempe der er, er at vi ikke kan se ud ligesom et tagvindue. Men det var først og fremmest lys vi havde brug for.
Entre med Solatube 160DS
Før | Efter |
![]() |
![]() |
Opholdsstue i Vårgårda med 290DS |
|
![]() |
![]() |
Solatube installeret i legerummet i en børnehave
Filmen viser et rum, der er beliggende i en børnehave. Tidligere var der 2 tagkupler med en skakt ned til undertaget på 1,8 meter, hvilket gjorde at meget af lyset gik tabt undervejs.To Solatube 750DS med dagslys lysdæmpere blev installeret. Lyset blev derved ført direkte ind i rummet og gav en god spredning ved hjælp af Solatubens lysprisme. På filmen lukkes spjældet på dagslysdæmmeren, så du kan se hvordan det ser ud, når det kun kommer lys ind fra de nærliggende rum. Efterfølgende åbnes spjældene og der kommer igen fuld dagslus ind. Filmen er optaget med et almindeligt telefonkamera.
Solatube
Solatube Dagslyssystem har eksisteret i mere end 25 år og findes i mere end 100 lande. Solatube var de første i verden med rørformede dagslyssystemer og har i dag det mest udviklede rørformede dagslyssystem når det gælder både teknik og design.
Klik her for at kommet til referencer for professionelt brug.