Arkitekter

Solatube dagslys system fanger dagslyset med en patenteret ovenlys kuppel. Sollyset transmitteres via et meget højreflekterende rør (99,7% reflekterende) op til 25 meter. Lyset rammer en prisme som spreder det naturlige dagslys ud i rummet.

Nedenunder vises et eksempel på en Solatube installation i en børnehaveklasse på en nybygget skole inkl. tekniske specifikationer, tegninger, lux-værdien, afstanden mellem Solatuberne, dagslys indikationer m.m.

Göthriks skole for børnehaveklasser, Varberg i Sverige

I denne skole for børnehaveklasser, installerede man 5 stk. Solatube 750DS (530 mm) og 10 stk. Solatube 290DS (350 mm) med Daylight LED hybrid og dagslys/bevægelses sensor. Indvigelsen var i september 2014.

Bild1

2

36
75

Ritning-1 ritning-2 ritning-3

Projekteringsbeskrivelse for Solatube:

41.E MÅL FOR ÅBNING I TAG OG LOFT

Solatube:
Installation/montering foretages af en tagdækker eller tømrer og belysning tilsluttes af elektrikker.

I korridorer:
Solatube 290DS med integreret Led beslysning, betjening via DALI system.

I køkken og mødelokaler:

Solatube 750DS med integreret LED-belysning, styringen er DALI.

Solatube 750DS med integreret Led belysning, betjenes via DALI system. Styrken af belysning i tuberne styres via en ekstern dagslyssensor (ikke den som sidder i den respektive tub).

Hvor meget dagslys kan man forvente?

Belysningsskravet på Göthriks skole var på 200 lux i korridorerne og 500 lux i både køkken og mødelokaler, målt 0,8 meter over gulvoverfladen. De kombinerede dagslys- og bevægelsessensorer (ESYLUX Dali-duo E 1300252) blev programmeret med disse værdier.

I køkkenet og i mødelokalerne er der installeret aktiv sensor, det vil sige at installationerne er udført med lyskontakter i rummene som skal tændes for at bruge LED-hybrid belysningen. Når lyskontakten aktiveres vil belysningen være på 500 lux. Genereres der f.eks 400 lux dagslys fra Solatuben så opregulerer LED-hybriden med 100 lux, således at der opnås 500 lux ialt. Ønsker man at op eller ned justerer lysintensitet kan det ske via lyskontakten med lysdæmperen.

Installationen er programmeret således at hvis der ingen bevægelse i rummet er indenfor 15 minutter, slukkes LED-hybrid belysningen automatisk, Solatuben sender fortsat dagslyset ind.

I korridorerne er belysningen progammeret så lysintensiteten holder et konstant niveau på 200 lux. Belysningen i korridorerne tændes automatisk via bevægelsessensorer. Hvis dagslyset via Solatuben giver mere end 200 lux, tændes LED-hybriden ikke ved bevægelse. Er der ingen bevægelse i korridoren i 15 minutter, så slukker LED-hybriden – Solartuben sender fortsat dagslyset ind.

En overskyet marts dag, måles 204 lux i korridorerne, alene med dagslys fra Solatuberne. Det giver en besparelse på ca. 80% af strømforbruget i dagtimerne for hele året. For at opnå disse værdier, anbefales 3-4 loftplader (60×60 cm) mellem hver Solatube. Omregnet til meter vil det svare til ca. 2,4-3 meter mellem hver Solatube.

I dagtimerne forventes ca. 50-1.500 lux med Solatube 290DS og 50-2.000 lux med solatube 750DS. Prismerne spreder lyset ca. 170 grader, lyset blænder ikke – ej heller ved øget lux værdi. Lysintensiteten udendørs ligger normalt på 0-100.000 lux.

Med lys kun fra LED-hybrid 290DS får man ca. 400 lux ved 2,8 meters loftshøjde og LED-hybrid 750DS giver ca. 600 lux. Det er muligt at tilvælge LED-hybrid med højre lux værdier.

En Solatube med 1,5 meter rør koster mellem 5.000-15.000 kr., afhængig af størrelsen (250 mm – 740 mm).

Dagslys beregninger

Vi foretager gratis beslysnings beregninger på hvor meget dagslys der kan opnås. Vi har brug for følgende informationer: Længde, bredde og højde på rummet samt om det er mørkt eller lyst i loft, på vægge og på gulv. Det vil være en stor hjælp hvis du vedlægger tegninger og billeder.

Ønskes yderligere informationer om Solatube´s tekniske beskrivelser klik her.

Kondens

Solatube har mere end 25 års udvikling bag sig og forefindes i mere end 100 lande. Med viden og mange års erfaring har Solatube dagslys skabt et komplet system til forskellige klimaer.

For at undgå problemer med kondens i Solatube er fire kondens bøsninger (se billedet) placeret rundt om kuplen. Hvis der opstår kondens så render vandet ned i den indbygget tagrende i bunden af kuplen, og løber ud ved de indbyggede bøsnnger. Snavs kan ikke komme ind gennem disse bøsninger.

Solatube-huv Solatube-huv-närbild

Forlængerrørerne til Solatube 750DS (530 mm) og Solatube M74DS (740 mm), skal være forseglet og isoleret, der hvor de går gennem forseglingslaget. De resterende forlængerrør, ved åbne lofter, er også nødt til at være isoleret. Årsagen er at der kan være en termisk effekt i røret, hvori varm luft strømmer opad i midten af røret og tilbage ned langs siderne af røret. Dette kan medføre kondens og derfor skal rørerne isoleres med mindst 50 mm netisolering. Hvis Solatube rør kommer ud i et varmt indendørs loft, over et gitter for loftsplader eller lignende, behøver rørerne ikke at blive isoleret i dette rum.

Forlængerrør til Solatube 160 DS (250 mm) og Solatube 290DS (350mm) bør ligeledes være isoleret der hvor du går gennem forseglingslaget, men resterende forlængerrør i loftet behøver ikke at blive isoleret, fordi luften står stille i disse mindre rør-systemer. Der vil ikke være nogen termisk effekt i rørerne, der kan bidrage til de luftstrømme, der gør det muligt at kondensere, lig med den måde, det kan forekomme i de større systemer, som derfor har brug for at være isoleret for at forhindre kondensproblemer.

Klik her for at læse en avis artikel om, hvordan Varberg Kommune oplever Solatube og samtidig slipper af med deres kondensproblemer.

”Der er ingen kondens eller lækage med Solatube, hvilket vi tidligere havde problemer med hos Varberg kommunen. Det er en enkel løsning til at få lys ind og samtidig sprede lyset.”

Pleje og vedligeholdelse

Solatube er et lukket system, som forhindre støv og snavs i at trænge ind. Der er ikke behov for vedligeholdelse af det reflekterende materiale inde i Solatube røret.

Det er nødvendigt med vedligeholdelse af kuplen på taget. Kuplen er konstrueret således, at regnvandet vil fjerne normal støv og snavs. For at bevare de bedste egenskaber fra dagslys kuppelen, så bør man hvert tredje år aftøre kuplen med en klud og rent vand. Rengøringsmidler kan ikke forekomme. Hvis kuplen er monteret i en beskidt miljø er der behov for at tilse kuplen oftere.

Klik her for at komme til referencer til professionelt brug.